Schrijfmarathon van Amnesty in december

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Het hele jaar door voert Amnesty International actie voor mannen, vrouwen, kinderen van wie de mensenrechten worden geschonden. De organisatie en haar sympathisanten schrijven brieven naar de verantwoordelijke overheden, lanceren petities, organiseren twitteracties en sturen solidariteitskaartjes naar de slachtoffers.

Tijdens de Schrijfmarathon in december schakelt de actiemachine van Amnesty een paar versnellingen hoger: dan worden in de hele wereld brieven geschreven en andere acties ondernomen voor een selectie van een tiental slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen. In december vorig jaar werden tijdens de Schrijfmarathon meer dan 5,5 miljoen brieven en solidariteitskaartjes geschreven en online boodschappen verstuurd.

Al deze acties hebben wel degelijk impact. Amnesty International gaat er prat op dat gemiddeld één op de vier acties resultaat oplevert. De Schrijfmarathon van 2017 deed nog beter: in zeven van de tien dossiers waar vorig jaar actie voor gevoerd werd, is er vooruitgang geboekt. Zo werd Mahadine, een online activist en vader van zeven, in Tsjaad vrijgelaten. Hij riskeerde een levenslange gevangenisstraf omdat hij video’s op Facebook had gepost waarin hij kritiek uitte op de manier waarop de Tsjadische regering omspringt met publiek geld. Na 18 maanden in de cel werd hij in april 2018 vrijgelaten, vier maanden na de 690.434 acties en brieven van de Schrijfmarathon waarin om zijn vrijlating werd gevraagd.

Verdedig mensenrechtenverdedigers

Net als vorig jaar focust de Schrijfmarathon 2018 op activisten die met gevaar voor hun eigen leven, op een vreedzame manier strijden om de mensenrechten van anderen te verdedigen. Steeds vaker worden zij daarbij zelf het slachtoffer van schendingen en onrecht. Negen moedige vrouwen uit Zuid-Afrika, India, Vietnam, Brazilië, Venezuela, Kirgizië, Oekraïne, Iran en Marokko staan centraal tijdens deze editie van de marathon.

Een van hen, de Braziliaanse Mariella Franco, heeft haar strijd voor de rechten van vooral zwarte jongeren, vrouwen, holebi’s en transgenders al met de dood moeten bekopen. Ze werd op 14 maart 2018 in Rio de Janeiro, waar ze in de gemeenteraad zat, doodgeschoten, samen met haar chauffeur, toen ze terugkeerden van een debatavond met een groep zwarte jonge vrouwen. Tijdens de Schrijfmarathon kan je in een brief aan de Braziliaanse president om de moord op Marielle te onderzoeken en de verantwoordelijke(n) te berechten.

Het tiende geval van mensenrechtenschending, waarvoor Amnesty in de Schrijfmarathon oproept tot actie, treft een aantal families van de Sengwer, een inheemse bevolkingsgroep in Kenia. Zij worden beroofd van hun huizen, gronden, bestaanszekerheid en culturele identiteit.

Je kan ook thuis schrijven of via je computer of smartphone actie voeren. Of je kan zelf een schrijfactie organiseren onder vrienden, met familieleden, collega’s of buren.

Meer info en alle schrijfacties vind je op www.schrijfmarathon.be.