Sneeuw- en ijzelbestrijding in de gemeente

De sneeuw- en ijzelbestrijding op de gemeentelijke wegen gebeurt volgens een welbepaald systeem. De gemeente tracht hierbij het beschikbare materieel en personeel zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Voor het verzekeren van de strooidienst beschikt de gemeente over één strooiwagen, een tweede is besteld. Vermoedelijk wordt daar in de toekomst nog een duwblad aan toegevoegd. In eerste instantie wordt er gestrooid op de hoofd- en doorgangswegen en de wegen die gebruikt worden door het openbaar vervoer. Indien de weersomstandigheden het vereisen wordt er op deze wegen meermaals gestrooid. Nadat de hoofdwegen sneeuw- en ijsvrij gemaakt zijn, komen de kleinere wegen aan de beurt. In de kleinere straten waar weinig of geen doorgaand verkeer is, is een voorzichtig en aangepast rijgedrag dan ook een noodzaak. Een optimale inwerking van wegenzout wordt slechts bekomen bij voldoende verkeer. Het wegenzout dient zich immers met het ijs te vermengen om effect te hebben. Vooral op de kleinere wegen met weinig of bijna geen verkeer, levert dit soms problemen op. Het is dan ook niet eenvoudig om deze wegen geheel ijsvrij te houden. Ook extreem negatieve temperaturen kunnen de inwerking van het wegenzout bemoeilijken. Het is ook niet geschikt om grote hoeveelheden wegenzout te stockeren. Als het zout een lange tijd  ligt, dan neemt het vocht op uit de lucht en smelt/koekt het samen tot het één blok.

Teneinde de hinder bij sneeuwval zoveel mogelijk te beperken, doen we tevens een beroep op de burgerzin van iedere inwoner voor het vrijmaken van de stoep voor eigen woning. Een helpende hand uitsteken naar oudere buurtbewoners voor wie het vrijmaken van de stoep een zware klus is, wordt zeker gewaardeerd. Tot slot vragen we autobestuurders om bij ijzel en sneeuwval de snelheid aan te passen en extra aandacht te besteden aan voetgangers en fietsers.