Snoei nu tegen bacterievuur

De vorstperiode in de winter is aangewezen om bacterievuurgevoelige soorten te snoeien. Meidoorn of Crataegus (onder de vorm van hagen, heggen en houtkanten) moet zelfs verplicht worden gesnoeid tussen 1 november en 1 maart ‘11.

Het jaarlijks snoeien tijdens de winterperiode vermindert het risico op infectie met bacterievuur sterk, omdat er dan in het voorjaar minder bloemen aanwezig zijn. De bloemen worden gemakkelijker geïnfecteerd dan de scheuten. Zomersnoei voor de waardplanten van bacterievuur wordt afgeraden omdat je zo bacterievuur verder kan verspreiden. Enkel bij een infectie moeten de aangetaste delen volledig worden weggesnoeid.

Ook tijdens de winterperiode kan je bacterievuur waarnemen. Tijdens de winter vallen aangetaste bloemen, bladeren en vruchten niet van de plant. Bij het aansnijden van de schors van de takken is er een oranjeachtige verkleuring zichtbaar onder de bast.

Indien je een infectie van bacterievuur denkt waargenomen te hebben, aarzel dan niet om dit te melden aan het FAVV Vlaams-Brabant (tel 016 39 01 11, info.vbr@favv.be). De dienst kan je bevestigen of het gaat om een besmetting met bacterievuur en je raad geven bij de eventuele bestrijding ervan.