Voorstelling Lansiertje: een bier als eerbetoon

Op zondag 10 augustus wordt tijdens de receptie van de 'Herdenking 100 jaar WOI', waar alle inwoners van Linter welkom zijn, het Lansiertje aan het grote publiek voorgesteld. Huisbrouwerij Lestedröppel brouwde met hun Walsberger Blond en Walsberger Dubbel al twee lekkere streekproducten. Hoe en waarom is dit bier ontstaan? Eddy Cresens geeft een woordje uitleg:
"Tijdens het lezen van het boek Geschiedenis van Orsmaal-Gussenhoven geschreven door Eduard Roumieux, over de nijverheden te Orsmaal, las ik dat brouwerijen genoten van hertogelijk voorrecht. Aan de oude Gete bestond een brouwerij die toebehoorde aan de ridders van Malta en dit in het jaar 1653. In die tijd was Orsmaal vrij van bieraccijnzen waardoor men veel bier produceerde. De hop werd hier geteeld, de plantjes kwamen vanuit het dorpje Walsberg, gelegen in Nederland. De laatste brouwerij te Orsmaal dateert van de jaren 30, namelijk deze van de familie Roumieux en Dumon. Orsmaal waar vooral het tafelbier Ors werd gebrouwen uit eigen bronnen, genaamd de dorpsbronnen. Deze brouwerij was gelegen aan de Grote Steenweg. Deze overleefde WOII, maar moest de deuren sluiten in de jaren 70. Deze informatie werd mij medegedeeld door de 85 jarige George Roumieux, wonende te Orsmaal. Hij is het petekind van Vick Roumieux, deze was mede eigenaar van brouwerij Roumieux en Dumon."
Om de traditie van het brouwen te Orsmaal verder te zetten hebben André Deroye en Eddy, brouwers van de brouwerij de Lestedrppel¨, een gelegenheidsbier gebrouwen genaamd Walsberger tripel of Lansiertje.

Het Lansiertje werd als gelegenheidsbier gebrouwen voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de slag van Orsmaal-Gussenhoven op 10 augustus 1914. Ere aan het Derde Regiment Lansiers. Het Lansiertje is een smaakvolle, levende tripel van hoge gisting met nagisting op fles. De combinatie van drie fijne hopsoorten geven een opmerkelijk hoppige en licht kruidig aroma. Dit smaakvol biertje heeft een alcoholgehalte van 8.2 %.

Het etiket, een aquareltekening die verwijst naar een lansier ten strijde in WOI, werd ontworpen door Paula Geysens. Eveneens ontwierp ze het etiket voor Walsberger Blond en Dubbel.