Zwerfvuilacties

Ergert u zich ook aan de blikjes, flesjes en andere verpakking die zomaar op straat worden gegooid ? Krijgt u het op de heupen van sluikstorten ? Vind u het ook niet normaal dat openbare diensten of vrijwilligers zoveel tijd moeten steken in het opruimen van door anderen weggegooid afval?

Naar aanleiding van een actieweek betreffende opruiming zwerfvuil vorig jaar in West-Vlaanderen, heeft de Vlaamse regering beslist om het zwerfvuil en sluikstorten grondig aan te pakken in gans Vlaanderen. Daarvoor werd een meerjarenplan uitgewerkt met ‘Mooimakers’ voor de periode 2016 – 2022. Door acties op het terrein  met alle partners, wil men de strijd aangaan tegen zwerfvuil en sluikstorten. Daarom werd besloten om dit jaar te starten met een handhavingsweek van 18 tot 24 september 2017. De Vlaamse Overheid wil samen met de burgers campagne voeren en ook extra controle uitoefenen. Daarmee wil men optreden tegen nonchalant en doelbewust dumpen van afval op straat, in de berm of park.

Onze gemeente

Samen met de provincie Vlaams Brabant en OVAM heeft Linter reeds een project lopen heeft om zwerfvuil aan te pakken op trage wegen. Eveneens werkt Linter ook mee aan het project om het platteland proper te houden van zwerfvuil in samenwerking met de Landelijke Gilde en Boerenbond.  Aangezien een propere gemeente voor ons zeer belangrijk is, heeft onze gemeente beslist om ook aan deze actie deel te nemen. De politiezones en ambtenaren zullen extra aandachtig zijn voor deze problematiek. Onze lagere scholen van Wommersom, Neerlinter en Drieslinter, samen met het gemeentepersoneel gaan op donderdag 21 september 2017 ook deelnemen met een zwerfvuildag. Uit respect voor dit initiatief hopen we dat naar de toekomst toe onze gemeente properder wordt en blijft, daarom vragen wij u als burger ook hieraan mee te werken.

Zelf helpen

Dit kan door zelf mee te werken aan een propere gemeente door een zwerfvuilproject uit te werken, het melden van sluikstorten, geen afval te dumpen, enz, voor meer informatie kan u steeds terecht bij onze milieudienst.  Wij rekenen op uw medewerking. Zodat we fier kunnen zijn op onze landelijke propere gemeente Linter.

Meer informatie:

Milieuambtenaar Luc Veldhaens, tel. 011 78 91 37 of luc.veldhaens@linter.be