Nieuws
Verplichting kenbaar maken van de huurprijs en kosten
Het Vlaams Woninghuurdecreet bepaalt in artikel 4 dat elke vorm van publiciteit minstens het volgende moet vermelden:
- het bedrag van de gevraagde huurprijs
- het bedrag van de kosten en lasten
Deze afficheringsplicht is niet beperkt tot hoofdverblijfplaatsen. Andere voor bewoning bestemde goederen dienen deze afficheringsplicht ook te respecteren. ze geldt niet wanneer het goed te huur wordt aangeboden als toeristische logies.
Inbreuken hierop worden bestraft met een administratieve boete.
Voor meer informatie mag je steeds contact opnemen met de dienst Beter Wonen aan de Gete.
Per mail via info@beterwonenaandegete.be of telefonisch via 011/69 05 44
De raad van de provincie Vlaams-Brabant schrapt vanaf 1 juli het reglement voor een aanvullende renovatielening. Dit reglement is door gelijkaardige Vlaamse initiatieven overbodig geworden. Het reglement heeft, na meer dan 60 jaar dienst, zijn nut bewezen.
Sinds 1960 heeft de provincie Vlaams-Brabant een aanbod van aanvullende renovatieleningen om de woningkwaliteit van gezinswoningen te verbeteren.
Deze renovatielening is destijds ontstaan om een leegte binnen het Vlaamse renovatiebeleid op te vullen. Heel wat woningeigenaars stonden immers voor de opgave om met een zeer beperkte financiële draagkracht, de kwaliteit en energieprestatie van hun woning te verbeteren. Een groot deel van deze doelgroep kon in het verleden weinig tot geen gebruik maken van financiële ondersteuning van hogere overheden.
Om die reden was en bleef het aanbod van de provincie Vlaams-Brabant lange tijd relevant.
Maar de laatste jaren zijn er in Vlaanderen heel wat stappen gezet op dat vlak, zoals recent de introductie van “Mijn Verbouwlening” en de ondersteuning van de renovatie van noodkoopwoningen via het Vlaamse “Noodkoopfonds”.
“Een groot deel van de doelgroep, die gebruik kon maken van de provinciale aanvullende renovatielening, kan nu gebruik maken van middelen van de Vlaamse overheid. Dit zorgde ervoor dat de vraag naar de aanvullende provinciale renovatielening afnam. De inzet die operationeel en financieel nodig is, is niet meer rendabel wegens het beperkte aantal toekenningen van nieuwe leningen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen.
Voor woningeigenaars uit kwetsbare doelgroepen heeft de provincie Vlaams-Brabant nog wel de renovatieleningen met uitgestelde terugbetaling en renovatiebegeleiding. Dit aanbod beantwoordt vandaag beter aan de noden die er bij hen zijn.
Mijn VerbouwLening voortaan niet langer renteloos
Sinds 1 september 2022 kan Mijn VerbouwLening aangevraagd worden via alle Energiehuizen in Vlaanderen. Dit was sinds de start een renteloze lening tot 60.000 euro voor eigenaars-bewoners met een laag tot gemiddeld inkomensniveau. Daar komt nu verandering in.
Wegens de algemeen stijgende rentevoeten, zal Mijn VerbouwLening voortaan niet meer renteloos worden aangeboden.
De rentevoet die wordt aangerekend voor Mijn VerbouwLening wordt 1 keer per jaar aangepast en is gekoppeld aan de wettelijke rentevoet (die bepaald wordt door de federale overheid). Deze rentevoet is op korte termijn heel fel gestegen. De wettelijke rentevoet bedraagt momenteel 5,25%. Voor Mijn VerbouwLening wordt hiervoor, zoals wettelijk bepaald werd, een korting van 3% op toegekend. Hierdoor zal de rentevoet voor Mijn VerbouwLening voortaan 2,25% bedragen.
De rentestijging gaat in met onmiddellijke ingang voor aanvragen vanaf 1 februari 2023.
Op de website vindt u ondertussen ook de aangepaste folder voor Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening.
Mijn VerbouwPremie
Vanaf 01 oktober 2022
Vanaf 01 oktober 2022 is het mogelijk om de nieuwe Mijn VerbouwPremie van Vlaanderen aan te vragen.
Of je in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Indien je wilt weten of je recht hebt op een premie neem je best contact op met de dienst 'Beter Wonen aan de Gete' of neem je eens een kijkje op MijnVerbouwPremie.be.
Je kan na afspraak langskomen op onze dienst met:
-offertes en facturen
- je laatste aanslagbiljet van de personenbelastingen
- recente factuur van de elektriciteit.
Voor bepaalde premies dienen specifieke documenten toegevoegd te worden.
Dit gaat voornamelijk over:
- facturen
- aannemersattesten
- technische attesten of foto's.
Verneem HIER welke documenten u voor een specifieke categorie nodig heeft!
Als je alle documenten hebt verzameld en je wenst graag hulp bij het indienen van de aanvraag, maak je best eerst en afspraak en stuurt u zo snel en zo veel als mogelijk alle documenten in een apart .PDF-, .JPEG-, of .PNG-formaat per mail (info@beterwonenaandegete.be) naar de dienst 'Beter Wonen aan de Gete'.
Op het moment van de afspraak ben je in het bezit van een geldige identiteitskaart en een geldige pin-code. Heb je reeds de app itsme geïnstalleerd? Ook hiervan weet je best de juiste code! zonder deze gegevens kan de aanvraag niet uitgevoerd worden.
Ben je echter een vlotte internetgebruiker, dan kan je deze instructievideo bekijken om de aanvraag eventueel zelf uit te voeren.
Neem bij vragen of onduidelijkheden zeker contact op via info@beterwonenaandegete.be of 011 69 05 45!
DIENSTVERLENING WOONINFOPUNTEN
Om optimale dienstverlening te verlenen werken wij in Landen enkel op afspraak.
Je kan op het wooninfopunt terecht voor dringende zaken die niet telefonisch of digitaal kunnen behandeld worden en dit steeds na afspraak.
Twijfel je over de hoogdringendheid van je zaak? Aarzel dan zeker niet om ons telefonisch of digitaal te contacteren. Je kan ons telefonisch bereiken op 011/69 05 45 of via e-mail:info@beterwonenaandegete.be.
MELDPUNT HUURDISCRIMINATIE OP HET WOONINFOPUNT 
De toegang tot behoorlijke huisvesting is een grondrecht. Toch is er nog veel discriminatie op de huisvestingsmarkt. Vooral kandidaat-huurders zonder arbeidscontract en kandidaat-huurders van niet-Belgische origine worden hiermee geconfronteerd.
Discriminatie is verboden, en dat bij elke fase van de verkoop of verhuur van een woning. Unia bestrijdt discriminatie op de huisvestingsmarkt.Wanneer je geconfronteerd wordt met discriminatie is het belangrijk dat je hiervan melding maakt.
Dit kan je online via www.unia.be.
Heb je hierbij graag hulp of heb je vragen? Geen enkel probleem! Maak vandaag nog een afspraak op het wooninfopunt.
VLAAMSE OMBUDSDIENST
Heeft u als huurder of verhuurder problemen met bijvoorbeeld betaling van de huur, discussie over herstellingen, de huurwaarborg, verhuisproblemen?
De ombudsman kan als onafhankelijk bemiddelaar beide partijen helpen om samen tot een oplossing te komen.
Meer informatie vind je alvast op Vlaamseombudsdienst.be
Je kan de ombudsdienst bereiken via info@vlaamseombudsdienst.be of via de Vlaamse infolijn op het telefoonnumer 1700.
INSCHRIJVINGEN VIA CNUZ
Deze huisvestingsmaatschappij die onder andere instaat voor het begeleiden van huurders of kandidaat-huurders zal elke dinsdag van 09:00 tot 11:00 aanwezig zijn op het 2e verdiep van het Sociaal Huis te Stationsstraat 29, 3400 Landen voor inschrijvingen.
Meer informatie over Cnuz vind je hier: www.cnuz.be