Omgevingsvergunning
Ga je bouwen, verbouwen of plan je werken in je tuin?
Dan heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Maar het kan ook zijn dat een melding volstaat of – in sommige gevallen – dat de werken vrijgesteld zijn van vergunningsaanvraag. Hier ontdek je meer info.
Vergunning, melding of vrijgesteld?
Voor sommige percelen gelden strengere voorwaarden bv. Verkavelingen, ruimtelijke uitvoeringsplannen. Ben je niet zeker of je hier onder valt? Vraag hulp aan de dienst Omgeving en wonen via omgevingsloket@linter.be of maak online een afspraak.
Via de omgevingscheck kan je een aantal belangrijke eigenschappen van je perceel opzoeken. Let op! Verkavelingen laat deze toepassing niet zien.
Met of zonder architect
Als een omgevingsvergunning of melding verplicht is, dan is in principe ook altijd de medewerking van een architect verplicht.
Voor een aantal ingrepen geldt een vrijstelling van de verplichte medewerking van een architect. Voorwaarde is wel dat deze ingrepen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigen.
Het gaat ondermeer om het plaatsen van:
• een duiventil, een volière of een hok voor dieren, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m, met bijbehorende afrastering
• een tuinhuisje, een bergplaats, een garage of een carport, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m
• een serre, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m
• Voor het plaatsen van een niet-gestapelde, verplaatsbare voorgemonteerde of modulaire constructie, met een maximale oppervlakte van 50 vierkante meter en een maximale hoogte van 3,5 meter heeft u ook geen architect nodig.
De volledige lijst vindt u in het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect.
Vind een architect.
Aanvraag voorbereiden
Om een aanvraag te doen van een omgevingsvergunning of melding moet u een dossier samenstellen. Dit houdt in dat een aantal documenten worden voorbereid en plannen getekend. Om u hierbij te helpen hebben we enkele voorbeeld dossiers samengesteld
• Bestemmingswijziging [link naar documenten]
• Gevelwijziging
• Kappen van bomen
• Omheining
• Reclame
• Slopen
• Terras en/of tuinverharding
• Tuinhuis, poolhouse of serre,
• Veranda
• Zorgwoning
• Zwembad
• Carport of garage - vrijstaand
Aanvraag indienen
Een aanvraag omgevingsvergunning doe je digitaal via het Omgevingsloket Vlaanderen: www.omgevingsloket.be. De standaard doorlooptijd van een dossier bedraagt tussen de 75 en 135 dagen. Alle communicatie betreffende je dossier verloopt via het Omgevingsloket Vlaanderen.
Omgevingsloket
Voor eenvoudige aanvragen kan je gebruik maken van de vereenvoudigde invoer via het snelloket. Bv. Plaatsen van een tuinhuis, omheining, kappen van een boom, … Je kan het snelloket niet gebruiken voor ingrepen die de functiewijzigigen, het aantal woongelegenheden, wijzigingen met impact op stabiliteit of combinaties van meerdere ingrepen.
Aanvraag opvolgen
Wil je weten wat de stand van zaken van je eigen dossier is? Wat de uiterste datum is dat het college van burgemeester en schepenen een beslissing zal nemen over jouw aanvraag? Welke adviezen of niet-anonieme bezwaren reeds over je aanvraag werden uitgebracht? Dan kan je dit doen door je in te loggen op het Omgevingsloket Vlaanderen en je dossier op te zoeken. Lukt dit niet, vraag dan hulp aan je architect of dossierbehandelaar.
Omgevingsloket
Afgewerkt dossier
Zodra het college van burgemeester en schepenen een beslissing heeft genomen, wordt de beslissing geüpload op het omgevingsloket en kan je dit raadplegen op het Omgevingsloket Vlaanderen. Log in en zoek je dossier op. Lukt dit niet? Vraag dan hulp aan je architect of dossierbehandelaar.
Omgevingsloket
Een dossier inkijken
Ben je niet de aanvrager (bijvoorbeeld buur, omwonende,…) maar wil je tijdens het openbaar onderzoek inzage nemen in de dossierstukken van de aanvraag?
Openbare onderzoeken
Wil je als niet-aanvrager (vb. buur, omwonende,…) kennis krijgen van de recente beslissingen?
Raadpleeg hier recente beslissingen
Vraag hulp aan de dienst Omgeving en wonen via omgevingsloket@linter.be of maak online een afspraak.